11 Nisan 2010 Pazar

FESTİNA LENTE

Avrupa takımlar arası briç şampiyonası ilk defa 1932 yılında Hollanda Scheveningen kentinde yapıldı. 1935 yılında yapılan açık takımlar şampiyonasına ikinci bir yarışma olan bayanlar Avrupa şampiyonası dahil edildi. Senyörler arası yarışma ise uzun bir süre düşünülmemişti, ilk defa 1995 de yapıldı. 2002 yılından itibaren Avrupa şampiyonalarının yapılmaları çift rakamlı yıllar olarak değiştirildi. Bu yılki Avrupa şampiyonası Belçika Ostende kentinde 22 Haziran – 3 Temmuz arasında yapılacak. Geçtiğimiz yıllarda takımlar arası yarışma lig usülü yapılırdı. Her takım diğer bir ülke takımıyla maç yapar ve sonunda lig sıralaması ortaya çıkardı. 2008 yılında Pau’da yapılan şampiyonada açık takımlar 19 takımlık iki gruba ayrıldılar. Takımlar önce kendi grubunda ilk dokuza girmekle final grubuna kalmayı başardı, daha sonra 18 takım kendi aralarında final ligine başlayarak yeni bir 17 maçla grup sıralamasını oluşturdular. Bu yıl açık takımlarda yeni bir değişiklik yapılacak. Yine iki grupta karşılaşmalar devam edecek ancak final grubuna , grupta yapılan maçlarda alınan sonuçlar kaydedilecek ve aynı gruptaki takımlar bir daha karşılaşmayacaklar. Bu yeni şekil maçlarda 3 gün tasarruf edilmesini sağladığı için bu yıl maçlar Salı günü başlayacak. Bu hafta Türkiye’nin açık takımlar ve bayanlar milli takım seçmesi başladı. Takımlarımız Türkiye’mizin Bermuda Bowl adındaki dünya şampiyonasına katılma vizesini ilk defa kazandırmak için tekrar mücadeleye başlayacak dilerim başarılı olurlar. Bu konudaki başarının bana göre temeli için Latince bir sözcüğü katılımcılara sunmak istedim.

Festina Lente “ yavaşça acele et.....acele et , unutma ki ömür yaşamak istediklarini yaşaman için yeterlidir ama daha fazlası da değildir. Acele et ama sabırsızca değil usulca... düşünerek acele et “ demektir. Briççiler kimi zaman elleri beyinlerinden hızlı olduğu zaman hata yaparlar.

Bana göre de Festina Lente “ ne sonradan pişmanlık duyacak kadar tez canlı ol ne de fırsatları kaçıracak kadar yavaş davran “ demek istemektedir aslında. 04.Nisan.2010

BELÇİKA MİLLİLERİMİZ SEÇİLDİ

Açık takımda ;
Aydın Uysal - Mehmet Kuranoğlu
Süleyman Kolata - İsmail Kandemir
Bayanlarda ;
Tuna Aluf - Eren Özan
Alev Kızıklı - Filiz Uygan Erdoğan
Öncelikle 9 gün yarışıp birinci olmayı başaran Aydın ve Mehmet'i ve de hepinizi kutlar ve Türkiye'ye bugüne kadar ulaşılmamış bir başarıyı getirmenizi dilerim.